Een verliefde kater die voor zijn poes een delicatesse meebracht kreeg te horen: 'Schat wat maak je me toch altijd weer zo blij met een dooie mus - Kadé Bruin

Omgaan met bange of schuwe kat! 

bangkat

Als een kat in de eerste maanden van zijn leven niet of nauwelijks met mensen in aanraking is gekomen, kan ze bang of schuw worden. In deze periode doen ze de belangrijkste indrukken op, vandaar. 

 

Klein beginnen

Als de kat in een kamer is ga dan rustig zittenen en negeer ze volledig. Een kat is van nature vrij nieuwsgierig en gaat op onderzoek uit. Blijf rustig, pak een boek bijvoorbeeld! Verblijft de kat in de woonkamer?  Slaap dan op de bank en je zal merken dat ze je komt onderzoeken!  Blijf stil liggen en praat niet, je zal zien dat de kat bij je komt om jou te onderzoeken. Laat de kat zijn gang gaan na een paar dagen zal je merken dat ze steeds nieuwsgieriger wordt naar je. Op deze manier is dit het eerste contact. De mens is in zijn slaap de minste bedreiging voor de kat. Als je na een paar keer dit gedaan te hebben zal je al merken dat de kat minder bang voor je wordt. Als de kat dan niet weg loopt of wegkruipt als ze merkt dat je wakker bent heeft de kat zijn angst enigszins overwonnen. Denk er wel aan dit heeft wel enige tijd nodig dus geduld is een schone zaak.

Na een tijdje kan je wanneer je de kamer binnengaat steeds op een zachte toon praten met de kat.  Met een beetje geluk legt hij snel de link tussen je stem en het voer dat je brengt. 

Het is belangrijk dat de kat een veilige plaats heeft waar hij zich terug kan trekken. Bijvoorbeeld een klimpaal met een huisje waar hij zich veilig voelt. Als de kat zich daar bevindt is het van belang om de kat met rust te laten. Zoek de kat daar niet op.

 

Hoe benaderen

Een bange of schuwe kat benader je best in zijn slaap. Staar de kat niet aan en nooit recht in de ogen aankijken maar knipper met je ogen. Draai je ogen van het dier weg! Kijk eigenlijk langs dat kat heen.  Laat je stem vaak horen en beloond de kat als het goed gaat. Blijf op gelijke hoogte met je dier. Loop niet recht op de kat af. Pak de kat niet tegen zijn zin op of vast dan wordt ze weer angstig.

Ga eens na een paar weken in de buurt van het etensbakje zitten als de kat aan het eten is en neem een boek mee.  Lees een paar pagina's hard op voor terwijl je op de grond zit.  Neem minimaal een meter afstand om te beginnen en ga stap voor stap dichter bij als je kat niet weg loopt. Neem een brokje of een snoepje mee als je gaat voorlezen, laat dat achter als je weer wegloopt. De kat zal er misschien de eerste paar dagen niets mee doen, maar uiteindelijk snapt hij dat je steeds iets lekkers meebrengt. Dat schept alvast het begin van een band. Na een paar dagen leg je tijdens het lezen een snoepje, een brokje of iets anders verleidelijks op afstand naast je. Uiteindelijk zal de kat voorzichtig op dat snoepje afkomen, maar je blijft je richten op je boek. Is de kat niet gemotiveerd voor eten, probeer dan kattenkruid of een kussentje met valeriaan. Daar komen zelfs echte bangerikjes uiteindelijk voor uit hun schuilplaats!

Als je de kat aan wilt raken of voorzichtig wil aaien, doe dit dan in het begin van onderaf. Aai de kat niet gelijk over zijn kop maar onder zijn kin. Benader de kat nooit van boven, dit zal hij als een dreiging aanvoelen.

Knipogen

Ben je zover dat je oogcontact kunt maken, knijp dan je ogen langzaam dicht. Dit is een geruststellend signaal in kattentaal. Uiteindelijk zal de kat na een tijdje terug knipogen. Dit is een krachtige manier om spanning en dreiging weg te nemen, vaak zie je katten meteen ontspannen als ze je knipoog beantwoorden.